Det er ikke nemt at finde en god vaskemaskine. Der er rigtig mange modeller på markedet. Dit valg skal derfor træffes med største omhu, hvis du skal garantere en fornuftig beslutning. Der er stor forskel på hvor godt de enkelte maskiner vasker, hvorfor det er essentielt for dine vaskeresultater, at du vælger en god model.

Det store udvalg af vaskemaskiner gør dog ikke valget nemmere. Dit fokus skal dog ikke blot være at finde en vaskemaskine, der har klaret sig godt i tests og fået gode anmeldelser. Det er lige så vigtigt at vælge en model, der stemmer overens med dine behov og kriterier. Der er nemlig ikke én maskine, der er den klart bedste.

Herunder præsenteres du for et udpluk af de bedste vaskemaskiner på markedet. Derfor er der også en god chance for at én eller flere af disse modeller harmonerer med dine krav og behov. Sæt dig dog først ind i dine behov, så du har det bedste grundlag at vælge ud fra. Det forøger sandsynligheden for at tage det rette valg.

AEG L7FBK842E

Forhandler Pris Information
3.882 DKK Se produkt

Her får du en moderne vaskemaskine, der kan præstere 1.400 omdrejning i minuttet. Den har desuden en max. kapacitet på 8 kg. Det er dog langt fra det eneste, den har at byde på. Det er også en energivenlig model, der er hele 30% mere energieffektiv end energiklasse A+++. Det bliver derfor ikke meget bedre end dette.

Vaskemaskine er også i stand til at forbedre brugen af skyllemiddel. Du kan også vælge mellem en række forskellige vasketider, uden det dog medfører at du ikke vasker mindre energieffektivt. Derfor er du sikret at du ikke bruger unødig strøm. Det er klart ét af de punkter, som AEG L7FBK842E udmærker sig klart mest på.

Vask dine skjorter uden at de krølles

De fleste har prøvet at vaske skjorter i deres vaskemaskine. Har du selv prøvet det, så har du også oplevet at det er svært at undgå, at de krøller. Det kan du dog undgå ved at gøre brug af en AEG L7FBK842E til at vaske dit tøj. Det skyldes at den er udstyret med AEGs egen teknologi, som de kalder for ProSteam-teknologien.

Ved hjælp af denne teknologi kan du udglatte dine skjorter, så du holder dem i topform. Det er en klar fordel, da du dermed ikke skal bruge kemisk rens til at udglatte dine skjorter. Endvidere medfører det også at du skal stryge skjorterne mindre. Det er en klar fordel, da fibrene i dine skjorter ikke bliver helt så slidt.

Mindre strygning og opfriskning af tøjet

Da det er en vaskemaskine, der gør brug af damp, så bliver tøjet bedre opfrisket. Det er en vaskemaskine, der er udstyret med op til flere skånsomme dampprogrammer. Det er programmer, der bærer op til flere fordele med sig. Ved brugen af et sådant dampprogram, kan du blandt andet fjerne lugte og reducere krøl.

Der er også mulighed for at slutte af med et program med skånsom damp. Det er der også flere fordele ved, da du næsten kan undgå strygning ved at gøre brug af et sådant program. Det er langt fra alle vaskemaskiner, der kan bryste sig af en sådan funktion. Er det noget, der lyder godt for dig, så køb dig en AEG L7FBK842E.

Plejer dit tøj og sparer både vand og energi

ProSense-teknologien er også udviklet af AEG selv, ligesom det gør sig gældende for ProSense-teknologien. Deres unikke ProSense-teknologi er i stand til automatisk at veje hver fyldning, hvorefter en række sensorer i maskinen kan justere vasketider præcist. På denne måde er du altid sikret, at du får en optimal vask.

Du kan være helt sikker på, at dit tøj er friskt og som nyt, når du tager det ud af din L7FBK842E fra AEG. Den har også et relativt lavt lydniveau, der lyder på blot 51 dB under vask og 75 dB under centrifugering. Derfor vil du næsten ikke lægge mærke til at den er tændt. Det er også værd at notere sig at den har 10 års garanti.

Detaljer:

 • kapacitet: 8 kg.
 • Centrifugeringshastighed: 1.400 omdr. pr. min.
 • Energiklasse: A+++ -30%
 • Centrifugeringsevne: B
 • Tromlevolume: 55 L
 • Energiforbrug pr. år: 137 kWh
 • Vandforbrug pr. år: 10.999 liter
 • Lydniveau v. vask: 51 dB
 • Lydniveau v. centrifugering: 75 dB
 • Mål: H: 850 mm. x B: 600 mm. x D: 571 mm.

Bosch WAT323L7SN

Forhandler Pris Information
5.999 DKK Se produkt
6.299 DKK Se produkt

En vaskemaskine kan både spare tid og ulejlighed for dig. Det fører dog ofte til et for stort vandforbrug. Det er dog ikke noget problem, hvis du vælger en Bosch WAT323L7SN. Bosch har nemlig valgt at udstyre deres vaskemaskine med ActiveWater-teknologien, der sikrer at der kun tilføres den mængde vand, du skal bruge.

Maskinen er nemlig udstyret med en række sensorer, der er i stand til at justere vandforbruget. Det sker med afsæt i både tekstiltype og tøjmængde. Dertil er den også udstyret med en patenteret tromle og et helt unikt vandtilførselssystem, der giver en hurtig iblødsætning. Du kan derfor vaske tøj med en god samvittighed.

Du sparer tid og energi, og får perfekt rent vasketøj

Det er de færreste, der ikke ønsker at spare på energien, når der vaskes tøj. I nogle tilfælde er det vigtigere at spare på tiden – det er især, når man har travlt. Med denne vaskemaskine er begge dele dog muligt. Den er nemlig udstyret med VarioPerfect, der gør begge dele muligt, uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Du kan også vælge både SpeedPerfect og EcoPerfect, der er funktioner, der kan vælges i menuen. Vælger du ét af disse, så kan de fleste programmer indstilles til at blive færdiggjort hurtigere. Du kan dog også indstille dem til at blive udført mere energibesparende. Du kan derfor reducere vasketid eller energiforbrug en del.

Vask dit tøj effektivt og skånsomt på samme tid

Du kan ende med at ødelægge dit sarte tøj, hvis du vasker det for ofte. VarioDrum er et unikt og patenteret system med en særlig overfladestruktur, der vasker dit tøj så skånsomt og effektivt som muligt. Det sker helt uden at dit tøj bliver strakt, krøllet eller ødelagt. Derfor kan du også roligt vaske det oftere, end du gør nu.

Afhængigt af det program, du vælger, så bevæger den dråbeformede overfladestruktur og de asymmetriske medbringer stille og roligt dit vasketøj ind mod midten. Det sker uanset rotationsretningen. Det er ikke blot med til at sikre en effektiv vask af dit tøj, men er også med til at sikre en både hurtigere og grundigere vask.

Er udstyret med et EcoSilence-system

Dette er uden tvivl en vaskemaskine, der har rigtig meget at byde på. Den kan ikke blot vaske dit tøj på en effektiv, energibesparende og grundig vis. Den har meget mere at byde på. Den kan blandt andet også bryste sig af en intelligent teknik som for eksempel EcoSilence Drive, der er lavet til at kunne reducere dens støj.

Derfor er du garanteret, at det er en vaskemaskine, der er i stand til at give dig de bedste mulige resultater, uden at det forstyrrer nogen. Den befinder sig endda i en energiklasse A+++, hvorfor det ikke kan blive meget bedre end dette. Endvidere skal det selvfølgelig også nævnes, at den byder på hele 10 års motorgaranti.

Detaljer:

 • kapacitet: 7 kg.
 • Energiklasse: A+++
 • Årligt energiforbrug: 122 kWh
 • centrifugeringshastighed: 1.600 omdr. pr. min.
 • Motorgaranti: 10 år
 • Vandforbrug pr. vask: 24 liter
 • Lydniveau v. vask: 50 dB
 • Lydniveau v. centrifugering: 85 dB
 • Mål: H: 848 mm. x B: 598 mm. x D: 590 mm.

LG F4J5QN4W

Forhandler Pris Information
2.699 DKK Se produkt
2.699 DKK Se produkt
2.918 DKK Se produkt

LG er også én af de helt store aktører, når det kommer til hvidevarer. Det er selvfølgelig også noget, der gør sig gældende for vaskemaskiner. Derfor kan du også roligt vælge at investere i en vaskemaskine fra LG. Det kan eksempelvis være deres LG F4J5QN4W. Her er der nemlig tale om én af deres klart bedste vaskemaskiner.

Endvidere er det også en energivenlig vaskemaskine, der befinder sig i energiklasse A+++. Du kan derfor være sikker på, at det er en maskine, der er energivenlig i brug. Den er også propfyldt med funktioner og teknologi, der giver dig et væld af muligheder, når du skal vaske tøj. Det er en maskine, der kan tilpasses til alles behov.

Udstyret med en Direct Drive-motor

LG har udstyret deres F4J5QN4W med en unik, patenteret løsning, hvor motoren er placeret direkte på dens tromle. Det er en løsning, de selv kalder for Direct Drive (DD). Det er der flere fordele med, men det er dog i høj grad som følge af, at den forlænger levetiden. Den gør nemlig hverken brug af drivrem eller kulbørster.

Det er en klar fordel, da det er de dele, der hurtigst bliver slidt i en normal maskine. Hvis du vælger at købe en F4J5QN4W fra LG, så undgår du helt at have en maskine, der bruger dem. Levetiden på din Direct Drive-motor er testet til mindste 10 år. Derfor har LG selvfølgelig også valgt at yde hele 10 års garanti på motoren.

Få rent og skånsomt tøj med tilpassede bevægelser

Da LG har valgt at montere deres unikke Direct Drive-motor direkte på maskinens tromle, medfører det at den får præcise tromlebevægelser. Når du tænder for et program på maskinen, så starter tromlen, stopper og ændrer dernæst omdrejningsretning. Det er selvfølgelig noget, der sker på både blid og diskret vis.

Endvidere er dette én af LGs vaskemaskiner, der er udstyret med 6 Motion Direct Drive. Det betyder at den kan udføre seks forskellige vaskebevægelser. Derfor har den ikke blot én vaskebevægelse, som det gør sig gældende i de gængse vaskemaskiner. Resultatet af dette bliver et perfekt resultat med minimal slidtage.

Kan selv fejlsøge med Smart Diagnosis

Det er ikke alle vaskemaskiner, der er lige nemme at have med at gøre, når det kommer til både fejlsøgning og reparation. Det er dog ikke noget, der gør sig gældende for denne maskine. Den er nemlig udstyret med Smart Diagnosis. Den kan nemlig selv foretage fejlsøgning og sende resultatet til LGs eget servicecenter.

Det er en fejlsøgning, der giver dig et meget præcist forslag, hvilket gør det nemmere at afhjælpe det eller de problemer, du har med din vaskemaskine. Hvis du gerne selv vil læse og gennemgå diagnosen, så kræver det blot at du installerer LG Smart Laundry på din mobil. På denne måde kan du selv læse din diagnose.

Detaljer:

 • kapacitet: 7 kg.
 • Energiklasse: A+++
 • Energiforbrug pr. vask: 0,55 kWh
 • Vandforbrug pr. vask: 41,81 liter
 • Restfugtighed: 44 %
 • Lydniveau v. vask: 55 dB(A)
 • Lydniveau v. centrifugering: 73 dB(A)
 • Mål: H: 850 mm. x B: 600 mm. x D: 560 mm.

Miele WDB020 NDS

Forhandler Pris Information
5.199 DKK Se produkt
5.199 DKK Se produkt
6.798 DKK Se produkt

Miele WDB020 NDS er en meget anerkendt vaskemaskine. Den er blandt andet afløser for WDA101 fra Miele, der kan bryste sig af at være kåret som testvinder hos Forbrugerrådet Tænk. Det er en vaskemaskine, der er i stand til at vaske dit tøj skånsomt. Det skyldes primært at den er udstyret med den unikke SoftCare-tromle.

Vaskemaskinen har mange funktioner og teknologier at byde på. Derfor får du også stor værdi for pengene, hvis du vælger en Miele WDB020 NDS. Dertil skader det selvfølgelig heller ikke at vaskemaskinen har et flot og stilrent udseende. Derfor er det ikke en maskine, du vil føle, du ikke kan have stående fremme derhjemme.

Er udstyret med Mieles patenterede SoftCare-tromle

Miele har valgt at udstyre deres WDB020 NDS patenterede SoftCare-tromle. Det er en unik tromle, der byder på en helt særlig overfladestruktur. Det er denne struktur, der skaber en fin vandfilm mellem tekstilerne og tromlevæggen. Derfor vil dit vasketøj ende med at glide let på denne film, hvorfor det skånes under vask.

Der er desuden også små, polerede åbninger i tromlen. Det er også en fordel, da de også skåner dine tekstiler. Det vil nemlig resultere i, at du ikke ender med at opleve nogle noppedannelser eller trådudtræk. Samtidig er det også med til at sikre, at fremmedlegemer og BH-bøjler ikke ender med at lande i afløbspumpen.

Kommer også med CapDosing

Det er en vaskemaskine, der har rigtig meget at byde på. Hvis du har tøj, der kræver specialbehandling, så er de nye Miele Caps en rigtig god løsning. De er tilmed også nemme at bruge, da du ikke skal gøre andet end at placere dem i skuffen til skyllemiddel. Herefter er maskinen selv i stand til at dosere vaskemidlet korrekt.

Derfor er det ikke noget, du selv skal tænke på. Maskinen tilsætter nemlig helt automatisk vaskemiddel. Det sikrer ikke blot at der bruges den rette mængde vaskemiddel, men også at det bliver tilsat på det helt rette tidspunkt i vaskeprocessen. Du kan vælge mellem seks specialvaskemidler, 3 skyllemidler samt Booster.

Kan selv rengøre maskinen med AutoClean

Det er ikke alle, der er klar over det, men du skal faktisk sørge for at gøre din vaskemaskine ren. Det er dog i høj grad din sæbeskuffe, der skal gøres rent. Det er dog ikke noget, du skal være bekymret for, hvis du vælger at købe en Miele WDB020 NDS. Denne maskine er nemlig selv i stand til at vaske sæbeskuffen efter brug.

Faktisk skyller den sæbeskuffen igennem i hvert vaskeprogram. Det sker ved hjælp af talrige vandstød af en vis kraft. Derfor er du sikret at alle rester af vaskemiddel bliver skyllet grundigt væk. Da den har en særlig glat overflade, så understøttes virkning rigtig godt. Derfor efterlades vaskemiddelsskuffen altid helt ren.

Detaljer:

 • Energiklasse: A+++
 • Energiforbrug pr. vask: 0,79 kWh
 • Vandforbrug pr. vask: 47 liter
 • Kapacitet: 7 kg.
 • Restfugtighed: 50 %
 • Centrifugeringshastighed: 1.400 omdr. pr. min.
 • Motor: Kulfri motor
 • Lydniveau v. vask: 50 dB(A)
 • Lydniveau v. centrifugering: 74 dB(A)
 • Mål: H: 850 mm. x B: 596 mm. x D: 636 mm.

Hvad skal jeg overveje, inden jeg køber en ny vaskemaskine?

Du skal vælge din vaskemaskine blandt et meget stort udvalg. Der er nemlig rigtig mange forskellige modeller på markedet, hvorfor det kan være svært at vælge den helt rigtige. Hver enkelt af de mange modeller adskiller sig på baggrund af mange funktioner, specifikationer og muligheder. Derfor kræver det et omhyggeligt valg.

Nogle parametre har dog større relevans end andre, når du skal udvælge en vaskemaskine. Det er ikke et lille køb, men er derimod en investering i en hvidevare, der skal holde og bruges i mange år. Er du i tvivl om, hvad du skal prioritere og lægge fokus på, når du skal udvælge en ny vaskemaskine, så læs med herunder.

Fysisk størrelse

Det kan virke som en meget basal ting, men noget af det første, man skal gøre, inden man udvælger sin nye vaskemaskine er at sikre sig, at den fysisk kan være der, hvor den skal stå. Derfor skal du altid måle op først, og være opmærksom på de fysiske mål på modellen. Inden dette er gjort, er der ikke andet at fokusere på.

Når du skal måle op, så er det vigtigt at lade min. én cm. være fri på hver side af maskinen. Hvis du ikke gør det, så vil du risikere, at den ender med at sidde helt fast op ad væggen. Det kan både resultere i, at det ikke er nemt at montere den, men kan også skabe problemer under brug, da centrifugeringen kan bevæge den.

Hvis den skal monteres i et skab og ikke blot stå fri, så bør du også lægge mærke til dybden. Det er ikke noget, der er videre kritisk, da det hovedsageligt er et spørgsmål om det udseendemæssige aspekt. Ønsker du at den skal være nogenlunde skjult, så skal du selvfølgelig også tjekke op på dybden på din nye vaskemaskine.

Påfyldning af tøj

Langt de fleste kender til de frontbetjente modeller. Det er dog ikke den eneste variant, der findes. Der findes nemlig både frontbetjente og topbetjente vaskemaskiner, hvoraf det dog er den frontbetjente variant, der er den mest udbredte. Du skal dog gøre op med dig selv, hvad du har af præferencer eller krav til dette.

På de frontbetjente modeller skal du fylde tøjet ind via en låge på fronten af maskinen. De kommer desuden med standardstørrelse og byder typisk også på flere funktioner end de topbetjente. En topbetjent model er udstyret med en luge øverst på maskinen. Dertil er de topbetjente modeller typisk også smallere maskiner.

Hvis du ikke har specielt meget plads at gøre godt med derhjemme, så kan det være en fordel at vælge én af de topbetjente modeller. Hvis den skal stå under en bordplade eller inde i et skab, så er en topbetjent variant dog ikke en mulighed. Langt de fleste ender desuden også med at vælge én af de frontbetjente maskiner.

Kapacitet og tromlestørrelse

Der er stor forskel på kapacitet på de mange vaskemaskiner. De fleste gængse modeller kan rumme op til syv kg. tøj. Det svarer til cirka syv sæt tøj, hvilket for mange er meget passende. Du kan dog også få modeller, der har en kapacitet på mellem 5 kg. og 12 kg. Derfor er det muligt for de fleste at finde en ideel størrelse.

De syv sæt tøj er selvfølgelig en tommelfingerregel. Du skal derfor ikke altid fylde syv sæt tøj i din tromle. Du må nemlig aldrig fylde tromlen helt op, så der ikke er mere plads. Det vil resultere i at vasken ikke bliver helt så optimal. Du skal gerne kunne holde en hånd ind over tøjet i tromlen, uden at din hånd skal røre ved toppen.

Hvis du har brug for mere plads end til syv sæt tøj, så kan du sagtens finde en vaskemaskine med en større kapacitet. Hvad du dog skal huske på i denne sammenhæng er, at større tromler kan vaske mere tøj på én gang, men de er også mere sårbare. Derfor er der en større risiko for at en større tromle går i stykker.

Endvidere er det heller ikke værd, at du som en normal familie vælger at anskaffe sig en vaskemaskine, der har en meget stor kapacitet, for at kunne vaske mindre. Årsagen til dette er, at en vask, der kun er halvt fuld, ikke er nær så effektiv som en fuld vask. Derfor skal man altid finde en passende kapacitet til ens behov.

Programmer og funktioner

Der er ikke nogen grund til at anskaffe sig en dyr vaskemaskine, der byder på en lang række programmer og funktioner, hvis du ikke skal bruge dem. I stedet skal du have fokus på at vælge en maskine, der blot har de programmer, du har brug for. Det er blot spild af penge, hvis du betaler for et stort udvalg af funktioner.

Hvis du typisk blot vasker hvidt eller farver på 40 eller 60 grader på et normalt standardprogram, så er der ikke nogen grund til at investere i en dyr vaskemaskine. Det vil blot medføre i at du får en masse funktioner og smarte programmer. De fleste vaskemaskiner er dog udstyret med et hav af forskellige programmer i dag.

Du kan typisk nyde godt af programmer som bomuld, syntetisk, delikat, uld, mix og hurtigvask. Dertil er det typisk også muligt at kunne vælge både temperatur og farve. De mere avancerede modeller er udstyret med en række specialprogrammer til bl.a. skjorter, sportstøj, badetøj, jeans og mere, som ikke alle har brug for.

Hvad der dog kan vise sig at være en meget nyttig funktion, er en timer-funktion med udskudt start. Det kan være meget nyttigt, da du dermed kan planlægge din vask. Eksempelvis kan du indstille vaskemaskinen til at starte, så det passer med at dit vasketøj er rent, når du kommer hjem. Det kan spare dig for en hel del tid.

Centrifugering

En vaskemaskine er ikke meget værd, hvis den ikke har en god centrifugeringsevne. Det er nemlig den, der slynger vandet ud af tøjet, når det er færdigvasket. Derfor er det også centrifugeringen, der sørger for at dit tøj bliver så tørt som muligt. Det gør selvfølgelig den efterfølgende tørringsproces markant nemmere for dig.

Vaskemaskiner adskiller sig på mange punkter. Ét af de punkter, de særligt adskiller sig på er centrifugeringen. Maskinerne har nemlig vidt forskellige centrifugeringshastigheder. Her skal du selvfølgelig vide, at des højere en centrifugeringshastighed, des hurtigere tørring. Det vil dog typisk også resultere i et højere støjniveau.

Dertil kan en høj centrifugeringshastighed også være en dårlig idé, hvis du ofte bruger din vaskemaskine til at vaske sart eller skrøbeligt tøj. Sådanne typer tøj kan nemlig ikke tåle den hårde behandling. Ofte vil man kunne få maskiner, der kan yde op til 1.600 omdr. pr. min., men de fås også med op til 1.800 omdr. pr. min.

I de fleste tilfælde er det dog nok med 1.400 omdr. pr. min. Du skal derfor ikke føle dig nødsaget til at jagte de vaskemaskiner, der kan levere de højeste centrifugeringshastigheder.

Levetid

Når du køber en velbygget vaskemaskine, så skal den gerne holde i minimum 10 år. Det kan dog være svært at finde ud af, hvor lang en levetid, hver af de mange modeller har. Du kan vælge at kigge på materialet, da det har noget at skulle have sagt, men dertil bør du også vælge en model, der er udstyret med en kulfri motor.

En kulfri motor er generelt med til at forlænge levetiden på din maskine. I forhold til levetiden på din maskine, bør du dog også overveje, om det er vigtigt for dig altid at have en vaskemaskine, der kan bryste sig af den seneste nye teknologi. Teknologien udvikler sig nemlig hurtigt, hvorfor det kan være svært at holde trit.

Du kan dermed ikke undgå, at du står med en vaskemaskine, der er umoderne inden for de næste to til tre år. Det kan sagtens være, at du køber en vaskemaskine, der i dag er pakket med alskens typer teknologi. Det ændrer dog ikke på at teknologien udvikler sig hurtigt. Derfor kan det nødvendigt at skifte den ud oftere.

Energimærket og teknologi

Alle vaskemaskiner er selvfølgelig blevet placeret i en energiklasse. Denne energiklasse angiver derfor, om der er tale om en energivenlig model. Derfor er det også noget, du skal være opmærksom på, når du vælger. Det er en god idé at vælge en maskine, der er blevet i en højere energiklasse som enten A++ eller A+++.

Det er dog ikke kun energimærket, der skal være i fokus. Som der også tidligere er givet udtryk for, så sker der hele tiden nye, spændende ting på den teknologiske front. Derfor er det også svært at være med. I dag er det blandt andet muligt at få vaskemaskine med WiFi, så du kan styre den direkte fra din smartphone.

Derfor skal du selvfølgelig også overveje, hvad du har af behov, når det kommer til teknologien. Det er ikke billigt, hvis du f.eks. skal have en vaskemaskine, der kan bryste sig af funktioner som WiFi. Dertil er der også mange maskiner, der i dag har Near Field Communication (NFC), som du kan bruge til flere forskellige ting.

Du kan blandt andet gøre brug af Near Field Communication (NFC) til løbende at downloade nye programmer til modellen. Det er dog næppe noget, du har brug for, hvis du ikke bruger meget andet end de helt basale programmer. Det er derfor, det er så vigtigt, at du sørger for at overveje, hvad du reelt set har brug for.

Materiale

Når du skal købe en vaskemaskine, så er udseende ikke det vigtigste. Der er dog mange, der gerne vi have at den ser pæn ud. Ét af de aspekter, der har relevans i denne sammenhæng, er valget af materiale. Du kan få vaskemaskiner i et bredt spektrum af forskellige materialer, hvorfor det også er et valg, du selv skal træffe.

Langt de fleste modeller fås dog i enten plastik eller rustfrit stål. Derfor er der ikke nogen fare for, at de ender med at ruste – heller ikke over lang tid. Der er dog forskel på udseendet af de to materialer, hvor de fleste anser modellerne i rustfrit stål som et mere eksklusivt valg. Valget skal dog baseres på dine egne ønsker.