Det er ikke nemt at udvælge den rette varmepumpe. Derfor er der mange, der springer over, hvor gærdet er lavest. Det er en skam, da de fleste ender med at fortryde det. Der er nemlig stor forskel på de bedste og de dårligste varmepumper. Står du selv over for at skulle vælge en ny varmepumpe, så gør det med omhu.

Heldigvis er der hjælp at hente i denne artikel. Du kan ikke blot blive klogere på forskellen mellem de mange varmepumper, men præsenteres også for et udpluk af markedets bedste modeller. Derfor kan du naturligvis også finde en ideel varmepumpe her på siden – uanset hvilke præference og kriterier, du har.

Mitsubishi MSZ-LN25

Forhandler Pris Information
10.401 DKK Se produkt
10.401 DKK Se produkt
10.800 DKK Se produkt
10.800 DKK Se produkt

Dette er det seneste skud på stammen fra Mitsubishi. Det er en varmepumpe, der har rigtig meget at byde på. Det er dog især værd at fremhæve, at den kan bryste sig af en høj energieffektivitet. Mere specifikt, så er det en model, der har et energimærke A+++. Derfor bliver den ikke meget mere energieffektiv end dette.

Ikke nok med det, så er der også tale om en varmepumpe med en SCOP-værdi på hele 5,2. Hvad det betyder er, at det faktisk er en varmepumpe, der er helt op til fem gange så effektiv som en normal el-radiator. Den har en max. kapacitet, der lyder på 6,3 kW, hvorfor den er i stand til at opvarme et hus på hele 125 m2.

Kan også bryste sig af et lavt støjniveau

På trods af at det er en meget effektiv maskine, så kan den oven i købet også bryste sig af at være støjsvag. I det daglige vil du derfor end ikke lægge mærke til at den er tændt. Faktisk er MSZ-LN25 fra Mitsubishi én af de mest støjsvage modeller på det danske marked. Den har nemlig et lydniveau, der lyder på blot 18 dB.

Dertil kan den også bryste sig af at være udstyret med en funktion, som Mitsubishi kalder for Night Mode. Vælger du at aktivere Night Mode, så sænker den lydniveauet fra ude-delen med op til 3 dB, så den bliver nærmest umulig at høre. Hvis det er meget vigtigt for dig, at den er støjsvag, så er dette et godt valg for dig.

Er udstyret med et effektivt luftrensningsfilter

Der skal ikke være nogen tvivl om, at det er en god varmepumpe på alle punkter. Det understreges bl.a. ved at den er udstyret med et nyt luftrensningsfilter, der hedder Plasma Quad. Det er et filter, der på effektiv vis er i stand til at rense luften. Det kan rense luften for både uønskede partikler, bakterier, støv, mug og pollen.

Den er også udstyret med en sensor, der kan registrere hvor i rummet, du er og justere luften derefter. Det er også muligt at indstille den, så den blæser varme mod eller væk fra dig. Den kan huske både bevægelser og temperaturer, hvorfor den kan huske, hvor i du oftest befinder dig, så den varme luft dirigeres denne vej.

Byder også på et flot udseende

Det er ikke alle, der går op i det, men hvis du er én af dem, der gerne vil sikre at din varmepumpe har et pænt og nydeligt look, så er denne model et oplagt valg for dig. Den kan derfor bryste sig af at være et friskt pust til de mange traditionelle varmepumper. Det er den, da den kombinerer stor effektivitet med et stilrent look.

Du får dertil muligheden for at tilpasse den til netop dit hjem. Du kan nemlig vælge den nye MSZ-LN25 fra Mitsubishi i et væld af forskellige farver. Mere specifikt, så kan du vælge mellem fire forskellige farver, der er som følgende: rød, sort, perlehvid og hvid. Derfor er du også garanteret en farve, der er lige noget for dig.

Er også en miljøvenlig løsning

Der er også tale om en varmepumpe, der gør brug af det nye R32-kølemiddel. Det er et kølemiddel, der kan bryste sig af at være mere energieffektivt og miljøvenligt end forgængeren, der hedder R410A. Dertil er den også udviklet til det nordiske klima, hvorfor den kan opretholde en god varmedrift helt ned til -35 °C.

Endvidere har den også indbygget WiFi. Det er en ny tilføjelse i denne varmepumpe fra Mitsubishi. Det er en klar fordel, da du let kan koble den på internettet i din bolig. Det giver dig mulighed for at styre den direkte fra en smartphone eller tablet. Derfor kan du f.eks. regulere temperaturen via en applikation på din mobil.

Detaljer:

 • Type: Luft til luft
 • SCOP: 5,2
 • Køleeffekt: 3,5 kW
 • Varmeeffekt: 6,3 kW
 • Lydniveau (Inde): 19 dB
 • Lydniveau (Ude): 46 dB
 • Temperatur: Fra 10 °C til 31 °C
 • Mål (Inde-del): H: 305 mm. x D: 234 mm. x B: 925 mm.
 • Mål (Ude-del): H: 550 mm. x B: 800 mm.
 • Energiklasse: A+++
 • Garanti: 20 år

Panasonic CZ25TKE

Forhandler Pris Information
6.875 DKK Se produkt
6.875 DKK Se produkt
7.899 DKK Se produkt
11.335 DKK Se produkt
11.870 DKK Se produkt

CZ25TKE er en ny udgave af den ældre CZ9SKE fra Panasonic. Derfor er det også en varmepumpe, der bedst kan betragtes som værende en videreudviklet udgave af den tidligere model. Derfor er det også en maskine, der har rigtig meget at byde på. Den kan bl.a. bryste sig af at bruge det nye og miljøvenlige kølemiddel, R32.

Det er ikke blot med til at gøre den mere miljøvenlig. Det er i lige så høj grad med til at forbedre dens drift i vinterhalvåret. Derfor er der også en lang række fordele ved at vælge en varmepumpe, som denne. Den kan dertil holde din bolig frostfri med blot 8-10 graders vedligeholdelsesvarme. Det er selvfølgelig også en fordel.

Byder på et lavt lydniveau

Det er også værd at pointere, at der er tale om en varmepumpe, der kan bryste sig af et lavt støjniveau. Hvis du gerne vil undgå støj, men dog alligevel ønsker at erhverve dig en varmepumpe, så er CZ25TKE et godt bud. Faktisk udleder den blot 21 dB(A) fra inde-delen, hvilket er meget lavt for en pumpe i denne prisklasse.

Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at det ikke er noget, der har indflydelse på dens effektivitet. På trods af dens lave lydniveau, så er der alligevel tale om en maskine, der er effektiv i brug. Dertil har den også under 1 kg. kølemiddel i tanken. Det betyder at den kun skal have serviceeftersyn hvert andet år – og ikke hvert år.

Har en max. ydelse på 5,2 kW ved varmedrift

Langt de fleste vælger at investere i en varmepumpe, fordi de gerne vil bruge den til at varme op med. Derfor er det også værd at pointere, at der her er tale om en enhed, der har en max. ydelse på hele 5,2 kW. Det er dog kun ved varmedrift. Det er dog noget, der er med til at gøre den egnet til opvarmning af 25 til 100 m2.

Hvis du gerne vil købe en varmepumpe til dit sommerhus, så er dette også et godt valg. Her får du en effektiv maskine, der er i stand til at holde dit sommerhus frostfrit. Dertil bør det også gøres klart, at det er en model, der er med helt i front på det teknologiske plan. Du kan nemlig koble den op med både SMS- og WiFi-modul.

Har en SCOP-værdi på hele 4,1

Hvis du har i sinde at investere i en varmepumpe, så er der op til flere ting, der skal være i fokus. Det er dog en god idé at have et særligt fokus på dens SCOP-værdi. Det fortæller hvor god en varmepumpe er til at klare omdannelsen fra strøm til varme. F.eks. gør en el-radiator brug af 1 kW strøm til at producere 1 kW varme.

Det er dog ikke gældende for CZ25TKE. Den har nemlig en høj SCOP-værdi, der lyder på hele 4,1. Det betyder at den gør brug af blot 1 kW strøm til at producere 4,1 kW varme. Derfor er den i gennemsnit mere end fire gange så energieffektiv som en el-radiator. Derfor er der mange penge at spare ved at vælge denne maskine.

Detaljer:

 • Energiklasse (Varme): A+
 • Energiklasse (Køling): A++
 • SCOP: 4,1
 • EER: 6,6
 • Køleeffekt: 2,5 kW
 • Varmeeffekt: 1,4 kW
 • Lydniveau (Inde): 21 dB
 • Lydniveau (Ude): 46 dB
 • Luftstrøm (Varme/køl): 11,8 / 11,1 m3 pr. min.
 • Mål (Inde-del): H: 290 mm. x B: 850 mm. x D: 199 mm.
 • Mål (Ude-del): H: 622 mm. x B: 824 mm. x D: 299 mm.

Panasonic HZ35UKE

Forhandler Pris Information
11.545 DKK Se produkt
11.545 DKK Se produkt
13.499 DKK Se produkt
21.825 DKK Se produkt

Vil du gerne være sikker på, at du ikke får andet end det bedste af det bedste? I så fald bør du tage et kig på Panasonic HZ35UKE. Den kan ikke blot bryste sig af en høj ydeevne, men også en stor pålidelighed. Som følge af dette, er dette også en klar topmodel fra Panasonic. Det har gjort det til en yderst populær varmepumpe.

Der er mange ting, der har været med til at gøre det til en klar topmodel. Det handler ikke blot om at den er i stand til at bidrage til at opretholde en behagelig indetemperatur i enhver sammenhæng. Det gør sig også gældende, selvom der er en udetemperatur på helt ned til -35 °C, hvilket dog sjældent vil blive aktuelt.

Har en miljøklassificering på A+++

Hvis du køber en HZ35UKE fra Panasonic, så køber du også en varmepumpe, der har en miljøklassificering på A+++. Ikke nok med det, så er det også en pumpe, der overholder samtlige GWP-regler og -forskrifter (Global Warming Potential). Derfor får du ikke blot en enestående effektivitet, men også en rigtig god energiklasse.

Den er også udstyret med et indbygget WiFi-modul. Det bærer selvfølgelig også flere fordele med sig. Det er dog især en fordel, da det giver dig mulighed for at styre og overvåge din varmepumpe fra flere enheder. Det gør sig både gældende for din telefon, computer og tablet. Derfor er det nemt fx at regulere temperaturen.

Byder også på et lavt støjniveau

Du kan også nyde godt af et lavt støjniveau, hvis du vælger at købe en HZ35UKE fra Panasonic. Faktisk er det en varmepumpe, der kan bryste sig af at være blandt de mest støjsvage modeller på det danske marked. Den udleder blot 18 dB(A) fra inde-delen, hvorfor det næppe er et lydniveau, der kommer til at være til gene.

Ikke nok med det, så er det dog stadig en meget effektiv maskine. Du skal derfor ikke tro at det lave lydniveau er noget, der har indflydelse på dens effektivitet. Faktisk er der tale om en varmepumpe, der kan bryste sig af en ydelse på hele 7,3 kW. Det gør at den egner sig til opvarmning af boliger på mellem 15 m2 og 155 m2.

Har en god SCOP-værdi på hele 5,10

Når du skal vurdere om en varmepumpe er god, så er det en god idé at tage et kig på dens SCOP-værdi. Det er et tal, der fortæller dig, om den er god til at omdanne strøm til varme. En alm. el-radiator kan bryste sig af at bruge 1 kW til at producere 1 kW varme. Det giver derfor ikke just den bedste SCOP-værdi på markedet.

Denne varmepumpe har dog en SCOP-værdi, der er langt bedre end en el-radiator. Den har nemlig en SCOP-værdi på hele 5,10. Det betyder at den blot skal bruge 1 kW strøm, for at kunne producere 5,2 kW varme. Hvis du køber en HZ35UKE, så får du en varmepumpe, der er fem gange så effektiv som en alm. el-radiator.

Er udstyret med et bedre Nanoe X-filter

Panasonic har også valgt at udstyre deres HZ35UKE med et Nanoe X-filter. Det er en klar fordel, da det er et filter, der gør det muligt at skabe et sundt og godt indeklima. Dertil er det også et filter, der gør brug af en ny nanoteknologi. Den kan både rense luften, fjerne lugt, hæmme virus og bakterier på særdeles effektiv vis.

Det bør også nævnes, at det er en varmepumpe, der bliver leveret med hele fem års garanti. For at få de fem års garanti, så skal du dog leve op til de gældende lovkrav på området. Det er også et krav, at du overholder de årlige serviceaftaler. Monteringen bør altid foretages af en Panasonic Pro Partner, for det bedste resultat.

Detaljer:

 • Type: Luft til luft
 • Energiklasse (Varme): A+++
 • Energiklasse (Køling): A++
 • SCOP: 5,38
 • EER: 7,8
 • Køleeffekt: 3 kW
 • Varmeeffekt: 7,2 kW
 • Lydniveau (Inde): 18 dB
 • Lydniveau (Ude): 46 dB
 • Mål (Inde-del): H: 295 mm. x B: 870 mm. x D: 255 mm.
 • Mål (Ude-del): H: 622 mm. x B: 824 mm.

Toyotomi TRN/TRG-835ZR

Forhandler Pris Information
4.900 DKK Se produkt
4.900 DKK Se produkt
4.900 DKK Se produkt
6.999 DKK Se produkt

Her er der tale om en varmepumpe, der gør det muligt at spare op til 60 % på din varmeregning. Derfor kan det vise sig at være en god investering, at erhverve dig en TRN/TRG-835ZR fra Toyotomi. Det er dog ikke kun noget, der handler om at du kan spare en del penge. Den har nemlig også et væld af andre ting at byde på.

Det er f.eks. også en varmepumpe, der kan sørge for at der hele tiden er en behagelig temperatur såvel som et dejligt indeklima i din bolig. Det er noget, der er gældende, uanset om du skal bruge den i en primær bolig eller i et sommerhus. Det er også et bevis på, at der er tale om en pumpe, der kan bruges i flere henseender.

En varmepumpe til stor anvendelse

Som der også er givet udtryk for herover, så er der tale om en varmepumpe, der både kan bruges i en primær bolig og i et sommerhus. Det er helt op til dig selv, om du vil bruge den til at varme rummet op, køle det ned, rense luften eller affugte det. Det skyldes dens fotokalytiske filter, det aktive kulfilter samt dens Ionisator.

Hvis du har afbrudt strømmen (eller den af en anden grund er blevet slukket), så kan den selv genstarte, når den igen får tilført strøm. Ikke nok med det, så kan den også huske den funktion, den var indstillet på før. Du kan derfor roligt lade den passe sig selv, uanset om du bruger den hele året eller derimod blot i sommerhuset.

Fjernbetjeningen kan måle rumtemperaturen

Der følger en fjernbetjening med til købet af denne varmepumpe. Det er dog ikke en hvilken som helst én af slagsen. Den er nemlig i stand til at måle rumtemperaturen. Dertil er det også en varmepumpe, der er blevet udstyret med en intelligent opvarmningsfunktion. Det hindrer, at den blæser kold luft ud i begyndelsen.

Ikke nok med det, så er der faktisk også tale om en selvrensende varmepumpe. Hvad det betyder er, at den er i stand til selv at fjerne både støv og snavs fra det indvendige element. Som noget, der er unikt ved denne varmepumpe fra Toyotomi er, at den er i stand til at afrime sig selv, hvis der skulle opstå et behov for det.

Det er muligt at få energitilskud

I de fleste tilfælde er det muligt at få energitilskud til både køb og montering af denne varmepumpe. Det er en varmepumpe, der hører til den billige ende af skalaen. Dertil er det også en miljøvenlig opvarmning. Dertil er der også tale om en varmepumpe, der har mulighed for GSM-styring, hvilket også er værd at tage med.

Den byder også på et både flot og neutralt design. Derfor passer den ind stort set overalt. Det er i hvert fald ikke designet, der skal afholde dig fra at investere i denne maskine. Det er også værd at nævne, at der er tale om en maskine med et display, hvor du kan slukket lyset. Dermed generer det dig ikke i løbet af din nattesøvn.

Detaljer:

 • Energiklasse: A++
 • SCOP: 4,0
 • EER: 7,0
 • Varmeeffekt: Fra 0,5 kW til 4,5 kW
 • Køleffekt: Fra 0,7 kW til 4 kW
 • Lydniveau (Inde): Min. 26 dB(A) og max. 42 dB(A)
 • Lydniveau (Ude): Max. 53 dB(A)
 • Operationel temperatur: Fra 16 °C til 30 °C
 • Mål (Inde-del): H: 289 mm. x B: 845 mm. x D: 209 mm.
 • Mål (Ude-del): H: 540 mm. x B: 776 mm. x D: 320 mm.
 • Vægt: 39 kg.

Hvad kan en varmepumpe bruges til?

Først og fremmest skal det understreges, at der findes flere typer af varmepumper. De er drevet af forskellige teknologier og konstruktioner. Derfor er der også forskel på, hvad de hver især kan bruges til. De er to typer, der er mest normale her i Danmark. Det er hhv. luft til vand- samt luft til luft-varmepumper, der er tale om.

Hvis du vælger en varmepumpe, der er baseret på luft til luft-teknologien, så kan du bruge den til mange formål. Endvidere fås den også i mange størrelser, hvilket også har indflydelse på dens formål. Faktisk er det. en teknologi, der bruges til alt fra køling i køleskabe og airconditionanlæg til opvarmning af private boliger.

Er det i stedet en luft til vand-model, du vælger, så bruges den typisk til radiatorer og gulvvarme. Det er også en form for varmepumpe, der er populære at bruge i de danske sommerhuse. De giver nemlig god cirkulation og kan bruges til både nedkøling og opvarmning. Derfor kan du bruge den samme enhed til flere formål.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Et varmepumpeanlæg gør brug af energi fra det omgivende miljø til opvarmning af dit hjem. De er i stand til at trække varme ind fra alt lige fra luften til jorden. Enten pustes luften direkte ind i hjemmet og ellers bliver energien flyttet til andre varmekilder. Det kan for eksempel være vandvarme som radiator, gulvvarme m.m.

Mere specifikt, så består en luft til luft-varmepumpe af en ude-del, der kaldes for luftindsugningen. Den skal sidde på en væg i huset. Dertil er den også udstyret med en inde-del, der er bestående af et lukket system med både systemkølemiddel og kompressor. Alle delene skal forbindes med strøm, styringskabel og kølerør.

Systemet er i stand til at optage varmeenergi fra de omgivende varmekilder med et lavt temperaturniveau. Det sker ved hjælp af dens ude-del. Dertil er den udstyret med en blæser i ude-delen. Det er denne blæser, der sørger for at transportere den indhentede luft til kompressoren, hvorefter det føres videre i systemet.

Kompressoren hæver temperaturen

Når luften havner i kompressoren, så bliver temperaturen hævet. Det sker ved trykforøgelse og ved at sende kølevæske gennem en dysse. Det er komprimeringen af væsken, der giver en højere temperatur. Det er også gældende for det øgede tryk, der skabes i kompressoren. Derfor er du også garanteret en varmere luft.

Når luften er blevet sendt ind i kompressoren, hvor det bliver omdannet til varme, så bliver det sendt videre til inde-delen. Det er i denne del, at varmepumpen kondenserer kølevæsken. Efter dette er gjort, så frigives der en varme fra denne væske. Det er netop den varme, der bliver blæst ud eller sendt videre i systemet.

En jordvarmepumpe fungerer anderledes

Der er – som sagt – forskel på de forskellige former for varmepumper. Derfor fungerer en jordvarmepumpe også på en anden måde end de to andre. Den er nemlig i stand til at omsætte energi fra jordlaget i overfladen til varmt vand. Skal den virke optimalt, skal boligen være stor, velisoleret og varmepumpe skal vedligeholdes.

Den primære forskel er, at der er tale om en varmepumpe, der er bestående af et lukket kredsløb af slanger, der befinder sig en meter under din græsplæne. Kølevæske eller sprit cirkulerer inde i anlægget, og opfanger varmen. Derefter øger kompressoren trykket og derfor også temperaturen, som dernæst bliver afgivet.

Der findes flere typer af varmepumper

Som der er givet udtryk for et par gange, så findes der forskellige typer af varmepumper. Inden du går ud for at købe en varmepumpe, så er det derfor en god idé at have kendskab til de forskellige typer. Heldigvis har vi gjort det nemt for dig, da du herunder kan få et indblik i fordele og ulemper ved de forskellige typer.

Luft til luft-varmepumpe:

Fordele:

 • Den byder på meget lave driftsomkostninger. Derfor kan du spare en del penge hvert år. Dertil kan den også fungere som et supplement til en allerede eksisterende løsning.
 • Dertil er det også den afgjort bedste varmepumpe til sommerhuset. Den kan nemlig holde en god og ensartet temperatur hele vinteren, men dens kan fungere som aircondition om sommeren.

Ulemper:

 • Det er en meget lille varmepumpe, hvorfor det ikke er nok med én enhed til en hel bolig.
 • Den giver kun rumvarme, hvilket betyder at den kun kan opvarme mindre arealer.
 • I forhold til andre typer varmepumper, så kan den være relativt støjende.

Luft til vand-varmepumpe:

Fordele:

 • Her er der tale om en større varmepumpe. Derfor kan du også opvarme hele dit hjem med et enkelt anlæg.
 • Den skal ikke bruge andet end strøm, for at kunne fungere.
 • Giver ikke kun rumvarme, men også varmt vand og mulighed for aircondition, når det er varmt. Det gavner indeklimaet, som er vigtigt for alle typer boliger.
 • Over tid er den mere effektiv end en luft til luft-varmepumpe.
 • Den bruger mindre plads på at varme hele hjemmet op. Dertil er ét stort anlæg er mere praktisk end flere små.

Ulemper:

 • På lige fod med en luft til luft-varmepumpe, så er en luft til vand-varmepumpe ofte også støjende.

Jordvarmepumpe:

Fordele:

 • Det er den mest effektive type. Dens forbrug er så lavt, at den i nogle tilfælde kan nedsætte de årlige varmeudgifter med ca. 50 %.
 • Den byder også på en driftssikkerhed, der er helt i top. Derfor har den også en levetid på op mod 20 år.
 • Du undgår at have synlige installationer med en jordvarmepumpe. Dertil fungerer den automatisk og har en meget lav lyd.
 • Den giver både varm luft og vand. Derfor egner den sig også særligt godt til store bebyggelser. Det er også et ideelt valg til landbrug.

Ulemper:

 • Det er en markant dyrere løsning end de to andre, der er blevet beskrevet herover.
 • Installationen er et stort foretagende. Derfor kræver det et stort arbejde og en del tid. Ofte er du også nødt til at sige farvel til din græsplæne, da den skal rives helt op. Det medfører du typisk er nødt til at anlægge en ny græsplæne.
 • For at denne form for installation skal kunne lade sig gøre, så har du brug for en stor have.

Hvad er det, der er så smart ved en varmepumpe?

Der er mange fordele ved varmepumper. Der er dog særligt én ting, der skal fremhæves: virkningsgraden. Det er et begreb for den fysiske proces mellem den nyttiggjorte og totale energi.  Des mere effektiv den er, des mere udnyttes der af den totale energi. Derfor skal tallet for virkningsgraden være så højt som muligt.

Det er et tal, der ofte befinder sig mellem 0 og 1. Ved en varmepumpe er det dog meget ofte højere end 1. Det betyder at det er en varmekilde, der byder på en høj effektivitet. Virkningsgraden kaldes typisk også for varmepumpens effektivitet. Normaleffektiviteten er altså den forventelige virkningsgrad for varmepumpen.

Faktisk er det slet ikke usædvanligt, at du kan finde en varmepumpe, der har en normaleffektivitet, der lyder på mere end 3. Hvad det betyder er, at en ideel varmepumpe er i stand til at pumpe mere energi ind, end der bliver tilført af mekanisk energi. Derfor er det bestemt også noget, der er værd at overveje for de fleste.

Er langt mere effektiv end den mekaniske energi

Teoretisk set er det muligt for en ideel varmepumpe at pumpe hele ni gange så meget varme ind, som der tilføres på mekanisk vis. Det kræver dog at den kolde temperatur er -10 grader, mens varmen lyder på ca. 20 grader. Det ændrer dog ikke på, at der er tale om en imponerende effektivitet, der leveres af varmepumpen.

Det skal dog gøres klart, at det er en effektivitet, der kun kan opnås ved de helt rette omstændigheder og med det rette udstyr. Det skal du selvfølgelig også tage højde for. På trods af dette, så er du dog stadig sikret, at det er en effektiv måde at varme op og køle ned. Som følge af dette, er den ideel i mange sammenhænge.

Er der nogle ulemper ved en varmepumpe?

Alt efter dit valg af varmepumpe og hvilken type, den er af, så er der også ulemper ved dit valg. Du er derfor nødt til at gøre op med dig selv, om det er ulemper, du kan leve med, selvom du får en høj effektivitet. Ved både luft til luft- og luft til vand-varmepumper vil du skulle døje med støj – dog er der forskel på omfanget.

Der er dog flere ting, der kan hjælpe dig med at undgå dette. Én ting er en god placering. Derfor er det også vigtigt at bruge god tid på at tænke grundigt over den bedst mulige placering. Dertil bør du også kigge efter SCOP (seasonal coefficient of performance). Det er en scorer over både støj, kapacitet, effekt og størrelse.

Endvidere kan det også være bekosteligt at komme i gang. Heldigvis kan du være heldigt at støde på et par gode tilbud på nogle af de dyrere modeller. Typisk kan det bedste betale sig at købe en dyrere model, da de har mere at byde på. På trods af den højere pris, så er de faktisk ofte også hurtigere til at tjene sig selv hjem.

Hvor i min bolig bør jeg placere min varmepumpe?

Hvis du gerne vil have det meste ud af din varmepumpe, så er det meget vigtigt at placere den korrekt. Det er ikke alle, der tænker over, at det er uhyre vigtigt, at de sørger for at vælge deres placering med stor omhu. Der er flere ting, der skal være i fokus, men du skal dog især placere den, hvor den får den bedste rækkevidde.

Det er dog ikke nemt at vælge den rette placering, hvis du ikke ved, hvor du får den bedste rækkevidde. Det er en god idé at placere den i enten stuen eller i et køkken-alrum. Det er nemlig de to steder, hvor de fleste opholder sig det meste af tiden. Dertil er det ofte også muligt for varmen at få lov til at brede sig ud i boligen.

Hvis du bor i en bolig på flere etager, så er du typisk nødt til at få installeret en varmepumpe på hver etage. Det er i hvert fald noget, der er gældende, hvis du vil sikre en optimal opvarmning. Hvis du lader en erfaren fagkyndig om at stå for installationen, så kan du i samråd med ham eller hende finde den bedste placering.

Lad altid en professionel står for montering og installering

Der er mange gode grunde til at lade en fagkyndig person om at stå for at montere og installere din pumpe. Der er rigtig mange ting, der kan ende med at gå galt, hvis du selv står for det. Derfor er det også en god idé, at det ikke er noget, du vælger at give dig i kast med. Det er i høj grad gældende, hvis du ikke er erfaren.

I de fleste tilfælde er det endda lovpligtigt at lade en professionel om det. Det er blot endnu en god grund til at lade en erfaren fagkyndig om at stå for det for dig. Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at det ikke er svært at finde én, der kan stå for dette for dig. Der findes nemlig en lang række aktører, der kan hjælpe dig.

Dertil bør det også gøres klart, at du mange steder kan købe en varmepumpe inkl. montering. Derfor kan du få det med i prisen, hvis blot du handler det rette sted. Det er selvfølgelig en god idé, at du vælger at gøre dette. Gør du ikke det, så er det en god idé at finde en aktør, der kan hjælpe dig, inden du køber den.