Cykelhjelme til voksne

Det er ikke de fleste, der står i kø for at bruge penge på en cykelhjelm. Der er mange meninger om cykelhjelmen, men der er ingen tvivl om, at det gør hverdagen mere sikker. Nogle mener at en cykelhjelm er grim, andre mener, at de er en god cykellist og ikke har brug for en. Der er flere forhandlere og producenter, der har prøvet at designe en række pæne og kvalitetssikrede hjelme.

Der er mange, der finder cykelhjelmen personlig, og den er næsten blevet en påklædningsgenstand, man kan udtrykke sin stil og personlighed med. Der er stor forskel på, hvor godt de forskellige cykelhjelme beskytter, hvis ulykken skulle ske, og prisen er ikke altid afgørende. En høj pris betyder nødvendigvis ikke at sikkerenheden er i top, hvilket danske og udenlandske tests har kunne konkludere. Derfor har vi ikke nødvendigvis valgt de dyreste hjelme – vi sætter i denne artikel fokus på kvalitet og sikkerhed!

Da der findes mange forskellige former for cykelhjelme, kan vi godt forstå, at det kan være lidt uoverskueligt at finde den helt rigtige. Derudover kan du efterhånden også købe cykelhjelme mange steder, både i dit supermarked, på nettet og i cykelforretninger. Mange producenter er begyndt at lægge mere fokus på sikkerheden og funktionaliteten, så der er mange tanker om hvordan cykelhjelmen kan leve op til de gældende sikkerhedskrav, men samtidig være behagelig at have på – og se pæn ud.

Vi vil i denne artikel gennemgå nogle af de bedste modeller til voksne, da de ikke altid er lige gode til at huske cykelhjelmen. Det er vigtigt at voksende er gode forbilleder overfor børnene – så derfor er det vigtigt, at vi også husker at bruge cykelhjelmen. Hvis vi ikke bruger en hjelm, så gider vores børn heller ikke.

Så hvis du står og mangler en ny cykelhjelm fordi din nuværende er for gammel eller måske ikke passer til din stil, eller måske er du først lige kommet med på bølgen, så er du kommet til det rigtige sted. Vi har samlet 6 af markedets bedste cykelhjelme i denne artikel. Vi har gjort det nemt for dig at finde ud af, hvilken hjelm du skal investere i. Du finder cykelhjelme i forskellige former og designs, så du kan med garanti finde en, der falder i din smag.

Til at starte med vil vi gennemgå de udvalgte modeller. Herefter vil vi gennemgå, hvad du skal lægge vægt på, når du skal købe en cykelhjelm. I forlængelse med det fortæller vi, hvordan du får mest muligt ud af din cykelhjelm. Derudover så kommer vi også ind på, hvorfor du skal bruge en cykelhjelm. Til at afrunde artiklen med, forklarer vi hvad MIPS er.

I denne artikel vil vi komme ind på følgende:

 • En gennemgang af de udvalgte cykelhjelme
 • Hvad skal du lægge vægt på, når du skal købe cykelhjelm?
 • Få mest muligt ud af din cykelhjelm
 • Derfor skal du bruge cykelhjelm
 • Hvad er MIPS?

Bemærk at vi hos Pengefund ikke selv tester de udvalgte cykelhjelme, men samler resultater fra forskellige tests, så vi kan give dig et overblik over de bedste modeller på markedet.

Hövding Airbag 3.0 – airbag til cykelpendleren

TESTVINDER HOS FOLKSAM

Den næste model vi skal kigge på, er meget anderledes fra de andre cykelhjelme på listen. Denne hjelm er ikke en almindelig cykelhjelm. Hövding Airbag 3.0 klarer sig rigtig godt i test, og fungerer ved at en beskyttende hjelm pustes op omkring hoved, hvis du styrter. Den tages på, så den sidder som en krave.

Forhandler Pris Information
2.099 DKK Se produkt
2.295 DKK Se produkt
2.295 DKK Se produkt
2.299 DKK Se produkt

Gå ikke på kompromis med sikkerheden

Hövding Airbag 3.0 kombinerer den klassiske airbag fra en bil. Hvis du skulle styrte på din cykel, beskytter den lige så godt som en almindelig hjelm. Den dukker først op, når du kommer ud for et uheld. Med denne hjelm slipper du for den irriterende fornemmelse af en cykelhjelm, og du bevarer din frisurer – uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Folk har være meget skepsise over Hövding Airbag, da den er så anderledes og ny, men denne skepsis er blevet fejet af banen i forskellige crash-test, som det svenske forsikringsselskab Folksam har foretaget. Airbaggen fungerer lige præcis som en cykelhjelm og lever op til de krav, der stilles til en cykelhjelm på det danske marked.

 

Hvordan virker den?

Hövding Airbag 3.0 fungerer lige som en airbag i en bil. Du tager den blot om halsen som om det var et tørklæde, også er du beskyttet. Airbaggen fungerer via sensorer, der udløser puden inden for 0,1 sekund. Airbaggen aktiveres når den fornemmer et bestemt bevægelsesmønster, hvor den derefter pustes op så du undgår slag og rystelser, når du rammer asfalten. Den retter sig efter nakkens position, så den beskyttes bedst muligt. Airbaggen vil efter lidt tid selv punktere, hvorefter du kan tage den af. Den er fremstillet af nylon og er derfor slidsikker og går ikke stykker.

 

Opladelig cykelhjelm

Hövding Airbag 3.0 kræver en opladning, da de indbyggede bevægelsessensorer kører på strøm. Du skal derfor huske at oplade den inden din cykeltur. Den leveres med genopladelige batterier, der holder til 10 timers brug. Kraven vil give lyd fra sig når den tændes og slukkes, så du er helt sikker på, at den er klar til brug.

 

Praktiske funktioner og design

Hjelmen vejer 800 g. og det er muligt at købe en række forskellige overtræk, hvis du gerne vil have en anden farve end sort. Hövding Airbag 3.0 anbefales til personer fra 15 år og opefter. Man skal først aktivere Hövding Airbag 3.0 når man er helt klar til at cykle. Det er meget simpelt at gøre: Kraven skal lynes helt op, hvorefter lynlåsen skal spændes fast på modsatte side.

Det eneste minus ved Hövding Airbag 3.0 er, at den kun kan puste sig op én gang, så hvis du er ude for en ulykke, så skal du anskaffe dig en ny airbag – lige som du skal i en bil. Du skal dog ikke være bekymret for, at hjelmen puster sig op i tide og utide, den puster kun op ved en reel ulykke.

Du kan forbinde Hövding Airbag 3.0 med din smartphone via Bluetooth, hvor du kan få adgang til flere funktioner som fx:

1. Udvalgte ICE-kontakter, der automatisk får meddelelse ved en cykelulykke
2. Mulighed for analyse af personlige og kollektive cykeldata
3. Batteristatus med påmindelse om ladning

Herunder kan du set et klip, der viser hvordan Hövding Airbag fungerer i action.

Specifikationer og fordele ved Hövding Airbag 3.0

 • Praktisk alternativ til den almindelig cykelhjelm
 • Selvaktiverende airbag til dem, der ikke ønsker at cykle med almindelig hjelm
 • Beskytter optimalt
 • Kræver opladning for at virke
 • Skal tændes og slukkes inden og efter cykelturen
 • Størrelser: Small / Medium / Large
 • Forbindes til smartphone via Bluetooth
 • Vægt 800 g.
 • Velegnet til hverdag/bykørsel

Bell Stoker MIPS – testvindende cykelhjelm til MTB

TESTVINDER HOS FOLKSAM

Denne cykelhjelm fra Bell er bedst i sveske tests og har et robust design. Bell Stoker MIPS er velegnet til mountainbike. Så, hvis du er en aktive type, der godt kan lide at køre på mountainbike i skoven og gerne vil have en let og åndbar cykelhjelm, så er denne måske din næste hjelm.

Forhandler Pris Information
599 DKK Se produkt
669 DKK Se produkt

Udstyret med MIPS

Bell Stoker MIPS er udstyret med indbygget Multi-directional Impact system, der kan forebygge hjerneskader, der er forårsaget af rotationsacceleration. Med andre ord, så betyder det at cykelhjelmen giver en mere effektiv beskyttelse, hvis hjelmen rammer en genstand i bevægelse, hvor hovedet udsættes for kraftige rystelser. Så hvis du er en seriøs sportsmand, så er dette hjelmen til dig.

 

Cykelhjelm med topsikkerhed

Med Bell Stoker MIPS får du ikke bare en standart cykelhjelm, der kun lige klarer det som lovgivningen foreskriver. Du får en sikkerhedsløsning, der beskytter dig langt mere. Med det revolutionerende MIPS-system er den virkelig pengene værd.

 

Perfekt pasform

Bell Stoker MIPS fås i flere farver og størrelser. Med den indbyggede SpeedDialFit system, der sidder bag på hjelmen, kan du justere hjelmen, så den passer perfekt il dig, så du kan få den optimale sikkerhed.

Hjelmen vejer 316 g. og har 13 ventilationshuller både for og bag, hvilket giver en god luftgennemstrømning når du suser igennem skoven. Derudover er den udstyret med et smart Balde Visir, der sidder foran på hjelmen. Denne beskytter dine øjne mod mudder og andet skidt, og du kan justere den op til 15 grader – dette kan du få stor glæde af. 

Specifikationer og fordele ved Bell Stoker MIPS

 • Størrelser: 52-56/ 55-59/ 58-62 centimeter
 • 316 g.
 • Utrolig sikkert MIPS-system
 • Super smarte funktioner som Balde Visir og SpeedDialFit
 • Velegnet til mountainbike og offroad

Scott Arx Road – cykelhjelm til race og landevej

TESTVINDER HOS TÆNK

Forbrugerrådet TÆNK har netop udvalgt denne model til den bedste cyklehjelm i 2019. Den er velegnet til race og landevej, og fås i flere størrelser. Scott Arx Raod kommer i et fedt design, og har både stil, performance og justerbarhed til en overkommelige pris.

Forhandler Pris Information
599 DKK Se produkt

Testvinder cykelhjelm

I den seneste test forbrugerrådet TÆNK har udført, vandt Scott Arx Raod mod 25 andre cykelhjelme. Hjelmen giver en all-around beskyttelse ved forskellige fald. Det er en simpel og billig hjelm, der er designet til brug ved landevejskørsel og race.

 

Brugervenlig cykelhjelm

Modellen fås i forskellige farver og har et godt ventilationssystem, der giver dig masser af luft. Købere af hjelmen påpeger også, at den har et behageligt spændesystem, der er nemt at tilpasse. Scott Arx Raod vejer kun 240 gram, derfor er denne cykelhjelm det rette valg til dig, der ofte triller en tur i det fri.

Modellen fås i tre forskellige størrelser. Du kan finjustere størrelsen ved hjælp af et spænde, der kan drejes på for at ændre pasformen. Scott kalder denne funktion for Micro Rotary Adjustment System II, og spændet går hele vejen rundt om hovedet.

 

Specifikationer og fordele ved Scott Arx Raod

 • Størrelser: 51-55 / 55-59 / 59-61 cm.
 • Vægt: ca. 240 gram
 • Velegnet til landevejskørsel og race

Nutcase Gen3 Street – cykelhjelm med en hånds-lås

TOPSCORE HOS SIFTUNG WARENTEST

Nutcase Gen3 Street er en sej cykelhjelm, der er topscorer hos Stifung Waretest. Hjelmen kommer i forskellige farver og mønstrer. Den klarer sig godt i tyske test, hvor de roser dens gode stødabsorbering og holdbarhed.

Forhandler Pris Information
479,20 DKK Se produkt
699 DKK Se produkt

Fantastiske funktioner

Nutcase Gen3 Street kan bruges til dine cykelture i hverdagen, eller hvis du står på skateboard. Den er udstyret med en aftagelig skygge, der både kan skærme for regnen og solen. En rigtig dejlig fordel er, at du kan lukke og åbne remmen med én hånd. Det er en god og alsidig cykelhjelm.

 

En cykelhjelm til enhver smag

Nutcase Gen3 Street kan bruges af både børn og voksne. Det er en helt simpel hjelm med runde former, der minder om de hjelme de professionelle skatere bruger, når de kører på ramperne. Den fås i mange forskellige farver og mønstre, og kan fås i to størrelser: 52-56 cm. og 56-60 cm. Du kan finde en model til din hovedform, og med garanti finde en i din smag. Nutcase Gen3 Street vejer 448 g. inklusiv den aftagelige skygge. Denne model har i alt 11 ventilationshuller, hvor to af dem sidder foran til luftindtag. Med det indbyggede Spin Dial system kan man tilpasse omkredsen. Der medfølger to ekstra puder, så den kan tilpasses efter lige præcis din hovedfrom.

Fordele og specifikationer ved Nutcase Gen3 Street

 • Størrelser: 52 – 56 / 56 – 60 cm.
 • Brugervenlig
 • Aftagelig skygge
 • Mange forskellige farver og mønstrer
 • Vægt: 448 g.
 • Velegnet til bykørsel/BMX/skateboarding

 

Hvad skal du lægge vægt på, når du skal købe cykelhjelm?

En cykelhjelms vigtigste funktion er at beskytte dig, hvis ulykken sker. Du finder et meget stort udvalg af forskellige cykelhjelme på det danske marked, og det kan godt være noget af en jungle at finde rundt i. Men, hvis du læser de nedstående krav til, hvad du skal lægge vægt på når du vælger en cykelhjelm, så er du klædt godt på.

Når du skal vælge en cykelhjelm, er det også godt at tænke over, hvad du skal bruge den til? Er det til og fra arbejde eller skole, eller skal du køre offroad. Der er overordnet fem ting du bør lægge vægt på, når du skal finde din nye cykelhjelm.

Sikkerhed

Sikkerheden er altid det første du bør tænke på, når du skal vælge en cykelhjelm. Du bør kun vælge cykelhjelme, der er blevet grundigt testet og godkendt af testfirmaer som fx Tænk eller FDM. De fleste cykelhjelme er designet til at tage imod stød, der rammer foran på hovedet. Så her kan du tænke over, hvad du skal bruge den til. Skal du køre i skoven, er der også stor mulighed for at lande på mange andre måder.

Komfort

Det næste du skal tænke på når du køber en cykelhjelm er, hvordan det føles at have den på, er den for løs eller stram? Kradser den eller generer den når du har den på? Inden du køber din cykelhjelm, bør du tjekke disse ting, ellers kan de tage opmærksomheden fra vejen. Du bør vælge en cykelhjelm med puder, og en cykelhjelm i den rigtige størrelse. Det er bedst at prøve forskellige hjelme inden du beslutter dig. 

Pris

De fleste cykelhjelme ligger i den samme prisklasse, men jo flere funktioner en cykelhjelm har jo dyrere vil den også blive. Der kan argumenteres for, at det er en fordel at investere i en god model, da det er dit hoved den skal passe på.

Udseende

Når du skal ud og investere i en cykelhjelm, må du også gerne tænke på udseendet. Mange føler sig kede af skulle se ”dum” ud med en cykelhjelm på. Hvis man synes at en cykelhjelm er grim, så findes der heldigvis efterhånden mange modeller der er mere smarte. Fx Nutcase, som er kendte for deres farverige og fantasifulde designs, der b.la. indeholder mønstre. Med det mærke kan du finde en hjelm, der passer til både din stil og personlighed.

Men designet på cykelhjelmen kan spille en stor rolle for, hvor sikker den er. Farver som grøn, orange og gul er nemme at få øje på i trafikken, og du øger din sikkerhed.

Brugervenlighed

Brugervenligheden er også en vigtig del. Det skal være nemt at tage cykelhjelmen af og på, og den skal også kunne spændes ind eller ud, hvis der en dag er behov for dette.

 

Få mest muligt ud af din cykelhjelm

I dette afsnit får du nogle af de bedste råd fra Rådet for Sikker Trafik, til hvordan du får mest muligt ud af din cykelhjelm.

Sådan skal cykelhjelmen sidde

For at en cykelhjelm beskytter bedst muligt, skal den sidde ordenligt på hovedet. Den må ikke kunne ruste fra side til side eller falde ned i nakken eller i ansigtet. Den skal sidde så vandret som muligt. Så hvis cykelhjelmen kan glide rundt på dit eller dit barns hoved, så er den for stor og skal strammes ind.

Derudover skal du også sørger for at remmen er strammet ordenligt ind. Det kan være en god ide at tjekke remmen på cykelhjelmen med jævne mellemrum, for at sikre at den ikke har løsnet sig. En tommelfingerregel er, at der skal være plads til to fingre mellem remmen og hagen.

Cykelhjelmen skal være rar at have på

Det er en vigtig faktor, at cykelhjelmen er rar at have på, ellers vil man ikke få den brugt. Hold den ren og brug de medfølgende puder, hvis hjelmen trykker nogle steder. Hvis hjelmen er behagelig at have på, er der større chance for at det bliver en vane at få den på.

 

Derfor skal du huske cykelhjelmen

Det er ikke alle der bruger cykelhjelm, selvom det er almen viden at man burde. Der er masse af gode grunde til at bruge cykelhjelm, den største grund er at den beskytter vores hoved mod skader. Det sker at cykellister kommer ud for ulykker, og man kan komme meget alvorligt til skade, da det ofte er hovedet der rammes hårdest. Man har udviklet cykelhjelmen, da hovedet i forvejen er meget skrøbeligt. Der ses dog en positiv udvikling i Danmark, ved at flere og flere bruger cykelhjelm.

Der er en helt bestemt gruppe, der er dårlige til at huske hjelmen. De helt unge under 11 år er dem, der er bedst til at huske hjelmen. En af grundene til dette kan være, at de er ligeglad med hvordan de ser ud med cykelhjelm på. Men når man kommer op i puberteten, har vi det med at glemme hjelmen. De 16-25-årige er dem, der er dårligst til at huske cykelhjelmen. Enten synes man, at den er grim eller pinlig, eller man vil ikke have den ødelægger ens frisure.

Det er en rigtig god ide at huske hjelmen. Undersøgelser viser at en cykelhjelm kan halvere risikoen for hovedskader. Det anslås at der i 2013 til 2017 var 587 cykellister, der fik alvorlige hovedskader i Danmark, hvoraf 51 døde. Gennemsnitligt er der 3000 cykellister årligt, der kommer til skade i forbindelse med uheld på cyklen.

 

Hvad er MIPS?

MIPS er en forkortelse af Multi-directional Impact System. Det er en svensk-opfundet sikkerhedsanordning, der sidder inde i hjelmen. Teknologien er inspireret efter kraniet og hjernen. Hjernen ligger i kraniet og flyder rundt i en væske, der er der for at beskytte hjernen, hvis kraniet skulle få stød udefra.

Hvis du vender en cykelhjelm med MIPS på hovedet, kan du se at der både er en indre og ydre skal. Den ydre er som den klassiske cykelhjelm, der skal beskytte hovedet mod direkte slag. Den sikrer fx mod kraniebrud. Den indre skal, der indeholder MIPS-anordninger sikrer mod kraftige rystelser eller rotationer, der delvist absorberes inde i selve hjelmen. Dermed er din hjerne bedre beskyttet, hvis du skulle styrte.

MIPS blev opfundet i 1996 og er siden da blevet udbred til flere slags hjelme. Det koster tit et par ekstra hundrede kroner at have MIPS-anordningen i cykelhjelmen.