En autostol skal være komfortabel og sikker. Desværre er der mange autostole, der dumper på sikkerheden. Derfor kan de være livsfarlige, hvis uheldet er ude. Derfor er det meget vigtigt, du vælger autostol med stor omhu. Et forkert valg kan have fatale konsekvenser, hvis I bliver involveret i en trafikulykke.

Hvis du leder efter en autostol, så er du dog kommet til det rette sted. Herunder præsenteres du for en række af markedets bedste modeller. Derfor er der naturligvis også én af de nedenstående autostole, der vil tiltale dig. Det er vigtigt at vælge med fokus på kvalitet og sikkerhed, men også med afsæt i egne kriterier.

Römer Kidfix SL Sict Cosmos

Forhandler Pris Information
999 DKK Se produkt
1.748 DKK Se produkt

Her får du en testvindende autostol, der kan bryste sig af at være både sikker og tryg. Den er egnet til børn på mellem 4 og 12 år. Dertil egner den sig til børn, der har en vægt, der lyder på mellem 15 kg. og 36 kg. Den er udstyret med et ryglæn, der byder på dybe, bløde sidevinger, der sikrer god beskyttelse ved sidekollision.

Dertil er der også tale om et v-formet ryglæn. Det er en fordel, da det sikrer at de yngre børn sidder godt, og at de ældre børn har godt med plads. Der er tale om en fremadvendt og fleksibel autostol, der kan vokse i takt med barnet. Derfor er Römer Kidfix SL Sict Cosmos også en autostol, dit barn kan bruge i mange år.

Kan monteres med isofix eller bilens sikkerhedssele

Du kan selv vælge, om du vil montere den med isofix eller med bilens sikkerhedssele. Det er dog klart bedst at vælge isofix. Det giver en højere grad af sikkerhed, da autostolen er bedre monteret på denne måde. Du kan derfor være sikker på at Kidfix SL Sict Cosmos bliver plads på sin plads, når den er monteret med isofix.

Den er også blevet udstyret med et aftageligt og blødt betræk. Det er ikke blot med til at sikre en markant bedre komfort. Det er også med til at gøre det nemmere at rengøre den. Her får du også en autostol, der har flere anbefalinger med sig. Den er nemlig blevet kåret som testvinder hos både danske Tænk og hos FDM.

Detaljer:

 • Forudvendt: Ja
 • alder: Fra 4 år til 12 år
 • vægt: Fra 15 kg. til 36 kg.
 • Seletype: 3-punktsele
 • Isofix: Ja

BeSafe iZi Comfort X3

Forhandler Pris Information
3.999 DKK Se produkt

BeSafe iZi Comfort X3 er en stol, der passer til børn i en vægtklasse, der strækker sig fra 9 kg. til 18 kg. Det er svarende til en alder, der strækker sig fra ca. 9 mdr. og frem til ca. 4 år. Det er en autostol, der skal placeres fremadvendt på bilens sæde. Foruden dette, så byder BeSafe iZi Comfort X3 dog på et væld af egenskaber.

Den kan bl.a. bryste sig af at være udstyret med en kraftig fodhviler. Det er en klar fordel, da den bruges til både at stabilisere og støtte såvel stol som barn. Den bliver også leveret med en helt særlig siddeindsats, der yder ekstra støtte og komfort. Derfor kan du være sikker på, at dit barn sidder rigtig godt i denne autostol.

Siddeområde med stødabsorberende materiale

Det er ikke blot en komfortabel siddeindsats, BeSafe iZi Comfort X3 er blevet udstyret med. Den leveres også med et siddeområde, der består af et ekstra stødabsorberende materiale i hele området. Det er selvfølgelig med til at give den størst mulige sikkerhed. Dertil er det også en rummelig stol, der giver god plads til barnet.

iZi Comfort X3 er også udstyret med en hovedstøtte. Den gør det muligt for dig at regulere støtten til hovedet op og ned. Sammen med stolens 5-punktsele, kan du derfor nemt sikre at barnet sidder sikkert. Den har også en meget enkel justering af ligge- og siddestilling. Det sikrer at man gør det korrekt, uanset hvordan man gør.

Udstyret med små magneter på siden

BeSafe har også valgt at udstyre deres iZi Comfort X3 med små magneter på siden. De er placeret her, fordi det kan holde selerne væk, når du skal placere dit barn i stolen. Stolens 5-punktsele er bred og er udstyret med kraftige skulderbeskyttere. Det er en fordel, da de er i stand til at fordele et evt. tryk på hele kroppen.

Dertil skal det også nævnes, at det er muligt for dig at placere stolens hovedstøtte og 5-punktsele meget højt op. Det er med til at sikre at høje børn også kan sidde sikkert i stolen. Den er også blevet udstyret med et betræk, der er både aftageligt og vaskbart. Du må dog kun vaske betrækket ved skåneprogram på 30 grader.

Detaljer:

 • Forudvendt: Ja
 • alder: Fra 9 mdr. til 4 år
 • vægt: Fra 9 kg. til 18 kg.
 • Seletype: 5-punktsele
 • Isofix: Ja

Cybex 0+ Aton M

Forhandler Pris Information
1.079 DKK Se produkt
1.079 DKK Se produkt

Cybex 0+ Aton M er en autostol, der formår at kombinere innovation med den højeste sikkerhed. Du får et aftageligt sædeindlæg med i købet af denne autostol. Det er et indlæg, der gør det muligt at ligge din baby i en næsten flad liggeposition. Det er særligt en god idé, hvis den bruges til en nyfødt eller en præmatur baby.

Stolen er også udstyret med en hovedstøtte, der er justerbar og kan indstilles i hele 11 positioner. Det er en mulighed, da det er med til at sikre en maksimal sikkerhed for dit barn. Det kan endda lade sig gøre, uden at gå på kompromis med komforten. Det gør også at dit barn kan vokse med stolen, så brugstiden forlænges.

Kommer med et integreret sidekollisionssystem

Cybex har også udstyret deres 0+ Aton M med en integreret sidekollisionsbeskyttelse. Det kaldes også for et LSP-system. Det er et system, der er specifikt udviklet til at kunne absorbere kraften ved en sidekollision. Det er med til at beskytte din lille baby over hele kroppen, men dog særligt barnets skrøbelige hoved og nakke.

Den er også udstyret med selepuder, så din baby er spændt sikker fast, men uden det er til gene. Derudover har den også en XXL-kaleche, der giver en UPF50+ solbeskyttelse. Begge dele er noget, der er med til at sikre en optimal sikkerhed og komfort. Derfor sidder dit lille barn ikke blot sikkert, men også godt på hele turen.

Lever op til de seneste godkendelser

Autostolen lever også op til de seneste godkendelser, hvilket blandt andet tæller ECE40-04-godkendelser. Du får dog også en autostol, der er udstyret med en base, der opfylder kravene til iSize efter den nye ECE R129-godkendelse. Det er den seneste europæiske godkendelse for autostole, hvorfor det er en vigtig godkendelse.

Den føromtalte base er en del af Cybex’ egen M-Line, som er et modulsystem. Derfor er du sikret, at du får en base, der ikke blot passer til Aton M, men også til Sirona M2. Det er en autostol, der er en tand større, og du kan derfor forlænge levetiden på din base. Det gør det billigere, når du skal ud og købe din næste autostol.

Detaljer:

 • højde: Fra 45 cm. til 87 cm.
 • belastning: Op til 13 kg.
 • Mål: L: 66 cm. x B: 44 cm. x H: 39 – 56,5 cm.
 • Godkendelser: ECE40-04 og ECE R129
 • Betræk: Aftageligt
 • Bagudvendt: Ja

BeSafe iZi Up X3 Fix

Forhandler Pris Information
1.499 DKK Se produkt
2.199 DKK Se produkt

BeSafe iZi Up X3 Fix byder på stort set de samme kvaliteter som iZi Up X3. Der er dog et par forskelle; at det er en stol, der skal monteres med bilens isofix-beslag. Detil er det også en autostol, der byder på den unikke SIR-løsning (Side Impact Rotation). Derfor er der flere fordele ved at vælge en iZi Up X3 Fix fremfor iZi Up X3.

Den føromtalte SIR-løsning er med til at sikre, at der er tale om en stol, der altid sidder godt fast i bilen. Det er en klar fordel, da du dermed ikke skal være bekymret for, at stolen løsner sig i en ulykke. Den byder dertil også på en isofix-montering, som angivet. Dertil giver SIR også dit barn ekstra beskyttelse ved en sidekollision.

Er meget nem at installere

Endnu en af de mange fordele ved at vælge en iZi Up X3 Fix fra BeSafe er, at den er nem at installere. Derfor skal der ikke herske nogen tvivl om, at der er tale om en autostol, som alle kan finde ud af at installere. Det er også op til dig selv at vurdere, hvorvidt du ønsker at installere din autostol med eller uden isofix-beslaget.

Du skal dog være opmærksom på, at Side Impact Rotation-løsningen ikke er aktiveret, hvis ikke den er blevet monteret med isofix. Der er ikke nogen indbygget sele i autostolen, hvorfor du skal spænde dit barn fast med bilens 3-punktsele. Stolen er dog udstyret med sele-guidere, der viser, hvordan selen skal placeres korrekt.

En autostol, der kan vokse med dit barn

Hvis du går meget op i sikkerhed, så kan du roligt vælge en autostol fra BeSafe. Hvis du også gerne vil have en stol med en lang anvendelsestid, så er iZi Up X3 Fix også et godt valg. Den kan nemlig vokse med dit barn helt op til en højde på 150 cm. Stolen er designet på en sådan vis, at du kan indstille hele stolen efter dit barn.

Du kan nemt indstille både hovedstøtte og ryglæn på begge sider af stolen. Det kan gøres via en innovativ, men dog simpel synkroniseret funktion. Da du kan indstille og justere hele stolen efter dit barns højde, så er du sikret at dit barn får maksimal beskyttelse. Det er gældende under hele anvendelsestiden, uanset længde.

Detaljer:

 • alder: Fra 3,5 år til 10 år
 • vægt: Fra 15 kg. til 26 kg.
 • Isofix: Ja
 • Betræk: Aftageligt
 • Godkendelse: ECE R44-04
 • Seletype: 3-punktsele

Hvad skal jeg holde øje med, når jeg vælger autostol?

Det er ikke nemt at vælge den rette autostol. Derfor er det også et valg, du er nødt til at træffe med en stor omhu. I de fleste tilfælde er de autostole, der kan købes på det danske marked, af en god kvalitet. Det ændrer dog ikke på at der er ting, du skal have fokus på. Du skal blandt andet fokusere på følgende to aspekter:

ECE-mærke

Det er vigtigt, at du holder øje med om der er et ECE-mærke på stolen. Det er et mærke, der sikrer at det er en stol, der lever op til de krav, der er blevet fastsat i EU. Det er dog ikke kun selve mærke, du skal holde øje med. Efter selve mærket vises der en række tal, og det er hovedsageligt dem, du skal have dit fokus på.

Der skal nemlig være tale om én af de følgende tre kombinationer af tal: ECE-44-03, ECE-44-04 og ECE-R-129. Er det ikke tilfældet, så er der ikke garanti for, at stolen er helt godkendt. Du tager derfor en chance, hvis du vælger en autostol med et ECE-mærke uden én af disse kombinationer. Og det bør du bestemt ikke gøre.

i-Size

Siden 2013 har der været et krav om i-Size, hvis en autostol skal kunne sikkerhedsgodkendes. I dag er det en standard, som alle autostole skal leve op til. Du skal dog være opmærksom på, at det kun gælder nye stole. I forbindelse med tidligere modeller, så er det ikke et krav. Det skal du naturligvis holde et vågent øje med.

Med i-Size kan du fastsætte din autostol med et isofix-beslag. Det er et beslag, du kan finde på bagsædet af alle nyere biler. Det er faktisk et ganske simpelt beslag, der blot består af to små metalbøjler. De sidder skjult mellem ryglæn og sæde. Derfor er det også her, du skal klikke din autostol fast, hvis den byder på i-Size.

Rådet for Sikker Trafik har desuden udsendt en anbefaling om at vælge en autostol med i-Size. Det er primært i tilfælde af at din bil er udstyret med et isofix-beslag. Skal du sikre dig, at du får fat i en autostol, der har en sikkerhed i top, så skal den have i-Size. Derfor er det også ét af de mest vitale aspekter, når du vælger model.

Hvad er i-Size helt konkret?

Som angivet herover, så trådte der i oktober 2013 en ny godkendelse af autostole i kraft. Desuden er der tale om en standard, der strammer reglerne og gør det mere sikkert at have små børn i bilen. I forhold til tidligere ordninger, så er der forbedringer på flere områder. Bl.a. at stolene ikke længere specificeres til en vægtklasse.

I stedet bliver de mange autostole specificeret til barnets højde. Det ændrer dog ikke på at de fleste autostole fortsat har en max. vægt. Ordningen betyder også, at stolene inden godkendelse skal testes i en kollisionstest fra siden. De får også kun et blåstempel, hvis børn op til 15 måneder kan ligge bagudvendt i den givne stol.

Endvidere er der med i-Size også blevet indført krav om, at der skal være ryglæn på stolene. Det giver nemlig en ekstra beskyttelse ved sidekollision. Børn skal helst sidde bagudvendt i deres autostol, da det er den mest sikre position for dem. De får bedre beskyttelse som følge af deres knoglestruktur, hvis de sidder bagudvendt.

Sådan bliver autostolene testet af forbrugerorganisationerne

En autostol skal kunne beskytte barnets bedst muligt. Den skal både kunne afbøde og absorbere stød fra en kollision. Samtidig skal den også sørge for at barnets vitale organer ikke lider overlast. Hvis den ikke fungerer som den skal, så kan det være afgørende for barnets liv og førlighed. Derfor bliver de testet meget nøje.

Autostolene bliver testet uafhængigt af producenter og økonomiske interesser. De testes nemlig af en lang række forbrugerorganisationer fra hele verden. Her testet de med følgende punkter i fokus:

 • Sikkerhed (vægtes med 50 %): Her testes både frontal- og sidekollision.
 • Brugervenlighed (vægtes med 40 %): Her er der fokus på montering, seleføring, komfort samt risiko for fejlbetjening.
 • Ergonomi (vægtes med 10 %): I denne forbindeles er fokus på pladskrav til bilen, benstøtte, polstring, barnets udsyn og siddestillinger.
 • Skadelige kemikalier: Findes der skadelige kemikalier, så begrænses den samlede bedømmelse.

For at finde de autostole, der klarer sig bedst, så bliver de testet på en lang række punkter. De bliver desuden undersøgt på en lang række punkter af både laboratorier og almindelige brugere. Det er ikke billigt at udføre sådanne tests, da de bl.a. indeholder crashtest i form af front- og sidekollisioner. Derfor udføres de nøjsomt.

Forbrugerorganisationerne står tæt sammen

For at sikre, at samtlige tests bliver udført uden indblanding fra producenter og økonomiske interesser, bliver de udført af forbrugerorganisationer fra hele Europa. De indgår i et fælles samarbejde, for at sikre de bedste testresultater. Det tæller blandt andet FDM og Forbrugerrådet Tænk fra Danmark, men også mange andre.

I praktisk bliver autostolene dog testet af tyske ADAC, østrigske ÖAMTC og schweiziske TCS. Alle tre aktører er medlemsorganisationer for bilejere, i stil med danske FDM. De indgår dertil også i et større internationalt samarbejde, der hedder ICRT. Det er en uafhængig organisation, der udfører tests for deres medlemmer.

Forbrugerrådet Tænk er desuden også en del af ICRT (International Consumer Research & Testing). Det er fx ICRT, der har været med til at grundlægge Euro NCAP, der er det europæisk program for crashtest af biler og udstyr til dem. Derfor er du også garanteret, at de udfører store og omfattende tests med fokus på kvalitet.

Sikkerhedskravene blev skærpet i 2015

Der har altid været høje krav til test af autostole. I 2015 blev de dog skærpet. Derfor blev der også indført en række nye stramninger. Det blev gjort med henblik på at give et mere realistisk billede af hvordan autostolene skal kunne klare sig ved en reel kollision. Mere specifikt, så er der indført ændringer på hele tre områder.

Derfor skal det også gøres klart, at du ikke direkte kan sammenligne testresultater fra 2011 til 2014 med de nyere testresultater. Det ændrer dog ikke på, at de stole, der har fået gode resultater i denne periode, stadig er gode. Herunder kan du læse om de kriterier, der er blevet ændret i 2015:

Frontalkollision

I forbindelse med frontalkollisionen er bilkarosseriet blevet skiftet fra Golf VI til Golf 7. Der er også indsat et dummy-forsæde, hvilket handler om at give dukken en bevægelse, der er mere realistisk. Både hastighed og opbremsning er også ændret. Dukkerne er blevet udstyret med en sensor, der måler belastning i maven.

Sidekollision

I forbindelse med den nye R129-procedure og Euro NCAP-test dannes der grundlag for en langt mere nøjagtig måling. I sidste ende medfører det selvfølgelig også en mere præcis vurdering af stolene under sidekollision. Endvidere er der også blevet indført højere hastighed, der er hæves til 29 km/t fra de tidligere 24 km/t.

Brugervenlighed

Der bliver nu også taget hensyn til krumningen af babystolens ryglæn. Det gøres, da babyer gerne skal ligge så fladt som muligt. Det trækker derfor ned i bedømmelsen, hvis ryglænet er for krumt. Der bruges nu både en Opel ADAM, Golf 7 og Ford C-max til at teste, hvor det før var en Fiat 500C, en Golf VI og en Ford Galaxy.

Autostol og alder – hvordan vælger jeg den rette?

Du skal både have bil og barn med i tankerne, når du skal vælge autostol. Du skal også være sikker på barnets vægt, så du ikke vælger en autostol med få lav en vægtgrænse. Hvis du er meget i tvivl, så er det bedre, at du køber autostolen i en fysisk butik. Det giver dig mulighed for at placere barnet i stolen, inden du køber den.

Før i tiden var det meget normalt, at du skulle vælge autostole efter vægt eller alder. I dag forholder det sig dog ikke helt således. I stedet bliver de dog opdelt efter højde. Det ændrer dog ikke på, at det også er muligt at lave en inddeling i tre aldersgrupper. Skal man gøre det, så vil det se ud nogenlunde som følgende:

Mindre børn (Fra 0 kg. til 13 kg. og ca. 0 år til 1 år)

En lille autostol kan faktisk bruges helt fra fødslen, hvis blot den er bagudvendt. Det er nemlig med til at give god beskyttelse til hals og nakke ved uheld. Du skal dog sørge for at stramme selen godt, så dit barn sidder helt fast. Når barnets hoved er begyndt at nå ud over kanten, så er det på tiden at skifte til en ny autostol.

Mellemstore børn (Fra 9 kg. til 18 kg. og ca. 1 år til 4 år)

Her er det også vigtigt, at du vælger en bagudvendt stol, da det er med til at øge sikkerheden ved uheld. Det er også bedst, hvis du kan placere stolen på bagsædet. Hvis du bruger forsædet, så skal du huske at koble din airbag fra. Vær opmærksom på at dit barn i denne alder fylder mere, og derfor skal der bruges mere plads.

Store børn (Fra 15 kg. til 36 kg. og ca. 4 år til 10 år)

Langt de fleste børn ender med at vokse ud af deres autostol, når de er mellem tre og fire år. Når de er nået til denne størrelse, så skal du skifte stolen ud med en selepude med ryglæn. Det er en pude, der kan løfte dit barn lidt op, så bilens rigtige sele kan bruges. Der er dog også nogle modeller, der kan anvendes med isofix.